VisszaNéző

The Imitation Game (Kódjátszma)

2015. október 04. 20:32 - Mateus15

A film leírása:

 Történetünk a II. világháború idején játszódik, Nagy-Britanniában. Főszereplőnk, Alan Turing (Benedict Cumberbatch) a világ legjobb matematikusainak egyike. A kormány egy lehetetlennek tűnő titkos feladattal bízza meg, ami nem más, mint az Enigma nevezetű kódoló gépezet feltörése, a kódnyelvük megfejtése. Segítségnek hozzá hasonló briliáns elmékkel dolgozhat együtt, mint például Joan Clarke (Keira Knightley). Ők a háttérben, négy fal között harcoltak az ellenséggel szemben. A történészek szerint munkásságuknak köszönhetően mintegy 2 évvel rövidítették le a háborút és 14 millió ember életét mentették meg. Három idősíkon fut a cselekmény, így tudhatunk meg minél több részletet átlagosnak nem mondható, tragikus hősünkről, akinek titkolnia kellett homoszexualitását a nyilvánosság elől, mivel akkoriban ezt még betegségként kezelték. Az 50-es évek elején lelepleződik s így választania kell a hormonkezelés és a börtön között. A kezelés mellett dönt, ám pár évre rá-máig tisztázatlan okok miatt- életét veszti otthonában.  

A film értékelése:

 Magyarországon 2015. január 29-én megjelenő, angolul a „The Imitation Game” névre hallgató film méltán kapott annyi jelölést az Oscar gálán. Többszöri megnézés után is csak azt tudom mondani, hogy az idei év egyik legjobb filmje. Érzelmi hullámvasút volt a számomra elsősorban, képtelen voltam egy-egy jelenetet libabőr és (akár) egy-egy könnycsepp nélkül végignézni. Történelmi drámánk próbálja bemutatni hősünk legmeghatározóbb életeseményeit, ami az egyetemen kezdődik. Szoros barátságot köt egy Christopher nevű fiúval, aki az egyetlen barátjának bizonyul, s aki később bevezeti a kódfejtés rejtelmeibe. Egyfajta visszatérő elemet emelnék ki, amit ő mondott Turingnak: „Néha épp azok, akikről senki sem képzelné, hogy képesek bármire, tesznek elképzelhetetlennek tűnő dolgokat” Ez klisésnek tűnhet, talán más környezetben az is lenne, ám itt tökéletesen harmonizál a történet menetével. Az Enigma megfejtése közben ismerkedik össze Clarke-al, akivel-homoszexualitása ellenére- összeházasodik. Azonos neműekhez való vonzódása végig kísér minket a sztoriban, talán már enyhe túlzásokkal kibővítve azt. Jól felépített eseményekkel, remek, megható zenével és képi világgal kell számolnia azoknak, akik úgy döntenek, megtekintik a kódjátszmát. Nyilvánvalóan tipikus amerikai mintára épül a film, félig happy enddel és valamilyen szinten kiszámítható végkifejlettel. Az, hogy igaz történet alapján készült még dob rajta. A színészi játékot emelném ki, mivel a Sherlock sorozat főszereplőjeként híressé vált Benedict Cumberbatch óriásit alakít benne. Alan egy igen furcsának mondható személy, akit nehéz lehetett eljátszani. Mesterien finoman árnyalt jellemábrázolás, őszinte megnyilatkozás, határozott öndefiniálás: ezek jellemzik alakítását, illetve a brit akcentusa is zene a fülnek. Ezért is ajánlom eredeti nyelven megtekinteni, felirattal, ha szükséges. Hasonló élményt nyújt, a szintén nemrégiben megjelent Mindenség elmélete, ami Stephen Hawking életét tárja elénk. Összefoglalva szerintem mind a 114 perc „megéri a pénzét”. Egyfajta általános feszültség vezet végig a filmen, tele fordulatokkal, jól kidolgozott díszlettel fűszerezve.

Elmondható, hogy hatásvadász film, de engem meggyőzött, mindenkinek bátran ajánlom! :)  

IMDB értékelés: 8,1   Saját értékelés: 8,8

komment
Címkék: imitation game

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr637891250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo