VisszaNéző

The Martian (Mentőexpedíció)

2015. október 17. 21:30 - Mateus15

A film leírása:

Egy marsi expedíció, melyben több tapasztalt, tehetséges űrhajós vesz részt, katasztrófával végződik egy előre nem számolt homokvihar miatt. A biztonság kedvéért elhagyják a bolygót, ám egyik társuk Mark Watney balesetet szenved és meghal. Társai ebben a tudatban hagyják magára. Életét veszti, vagy mégsem? A NASA ruhája hibásodott csak meg űrhajósunknak, így szinte „kutya baja”. Több millió kilométerre a Földtől, egyedül, és az élelme, vize fogyóban. Ám főszereplőnk botanikus-mérnök így egész jól feltalálja magát: vizet állít elő, növényeket ültet és vár. Vár, hogy megmentsék…

A film értékelése:

Mostanában „trenddé” vált az amerikai filmiparban, hogy minél látványosabb, dús képi világgal rendelkező filmeket készítsenek, ami a székekbe szögezi a nézőket. Ha pedig még az űrben is játszódik, akkor még nagyobb az esély az oscar jelölésére. Gondolok itt a nagy sikert aratott Gravitációra vagy az Interstellar című dráma sci-fire. Ide sorolnám az októberben a hazai mozikba került Mentőexpedíciót is, mely a megjelenését követő pár hét elteltével már igen magas nézettségszámot tudhat magának.  A film a maga 144 perces játékidejével igen hosszúnak mondható, ám személy szerint végigizgultam. Főhősünk a magára hagyott Mark Watney (Matt Damon) kénytelen magányosan élni, ami gyanúsan könnyen megy neki. Meglepő módon mindenhez ért, ami a túléléshez kell és a megszokott 1-2 nagyobb, ám kiküszöbölhető problémán kívül minden simán megy. Gondoltam magamban felfoghatnánk ezt a Ryan közlegény megmentése 2-nek is, szegény Matt Damont mindig meg kell menteni…ám filmünkben jól alakítja szerepét, aholis egy mindig optimista, cselekvő és találékony űrhajóst játszik. Amint a NASA észreveszi, hogy Mark mégsem vesztette életét, mindent mozgósítanak, hogy megmentsék. Persze az egész világ érte izgul, hogy 1 embert vissza tudnak-e hozni fényévekre a Földtől. Sajnos vagy nem sajnos ezen a filmen nem lehet sokat agyalni, elénk van tárva minden egyértelműen, viszont a katarzis garantált. Az utolsó 10 percben szétizzadtam az ülést, annyira figyelnem kellett a történésekre. Néhány igen abszurd megoldást leszámítva, ami-mint nem hozzáértő huszonéves- lehetetlennek tűnik (rakétafellövés és találkozás az űrben) pozitív benyomást keltett a film. Már hozzászoktam, hogy az amerikaiak mindent megoldanak, így ezt a részt nem is kritizálom. Tehát, aki a fentebb felsorolt filmeket már látta és tetszett nekik, ezt is tudom ajánlani. Ugyanígy aki 2 óra látványos, kevésbé elgondolkodtató filmet akar nézni, néhány igen jó humoros jelenettel, ki ne hagyja!

IMDB értékelés: 8,3    Saját értékelés: 7,8

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr447985927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo