VisszaNéző

Tomorrowland (Holnapolisz)

2015. október 27. 22:06 - Mateus15

A film leírása:

 Frank egy álmodozó, feltaláló kisgyerek, pont olyan, akit Holnapoliszba keresnek. El is juttatja oda egy lány, hogy beváltsa a hozzá fűződő elvárásokat. Ám az évek során a fiú elveszíti a reményt s száműzik onnét. Évtizedekkel később a fiatal és okos Casey rábukkan a holmija között egy kitűzőre, mely érintésre elröpíti az ismeretlen világba. Rájön, hogy a saját bolygója veszélyben van és meg kell menteni azt. Ám egyedül ez nem megy neki, segítséget kér a kiábrándult és már rég felnőtt Franktől, aki kevésbé lelkesedik az ötletért.

A film értékelése:

Kezdeném a magyar fordítók hibájával: Ha valami nem hangzik jól magyarul, hagyjuk meg az eredeti címét! Számomra nehéz lesz megfogalmazni eme film megnézése után mit is érzek, mivel teljesen kesze-kusza a történet és úgy tűnik, hogy-bár halad előre- nem lehet tudni milyen irányba… Főszereplőnk George Clooney sem tudta jobbá tenni a filmet, mely klisékre építkezve (Kiválasztott, világvége), egy modern világot tár elénk, ahova dimenzióváltással lehet átrepülni. Történetünk videó bejegyzéssel kezdődik, ahol Frank és Casey (a kiválasztott) mutatja be, mennyi ideje van hátra a Földnek. Ezután egy visszatekintés következik Frank múltjába, melyben egy esetleges szerelmi szál kezd kibontakozni közte és a gyönyörű Athena között Holnapoliszban. Aztán vágás. Nem derül ki semmi, a néző nem tud meg semmit erről a világról. Ami ezután jön, az a tinédzser lány életének rövid bemutatása, gonosz robotok támadása (egy-kettő kissé ijesztő is) Casey kitűzője miatt, Athena felbukkanása és segédkezése (aki, mint kiderült ugyancsak robot) és sok-sok futurisztikus kütyü. Ilyesféle időhúzás teszi ki a film kétharmadát, ám egyfajta várakozást is ad, mivel végig Tomorrowlandbe igyekeznek, ahova el is jutnak végül. Puff, a katarzis elmarad, ez a világ sivárabb és reményvesztettebb, mint amiben a fiatal Frank élt anno. A főgonosz szerepét Hugh Laurie, alias Dr. House kapta, aki inkább egy zsörtölődő bácsira emlékeztet, mint a Föld elpusztítójára. A befejezés pedig olyan érzést kelt a nézőben, hogy a rendezőnek, Brad Birdnek elfogyott az ihlete és végezni akart már a filmmel. Egyébként Brad nevéhez fűződik a Hihetetlen Család és a Lecsó című animációs film elkészítése is, melyek nagy kedvenceim, ezért is fűztem nagy reményeket a filmhez. Jelen esetben egy Disney filmről beszélünk, ezt még hozzá kell tenni, mivel ők kiváló meséket tudnak felmutatni, talán ott is kellene maradni. Nemsokára kerül mozikba a Star Wars hetedik része, mely George Lucastól felvásárolt Disney film lesz, amire már megvettem a jegyet, remélem nem hiába…

Hogy ne csak negatívumot említsek, az alap elgondolás igen egyedi és találékony. Ha rendes sztorit adtak volna neki és nem lenne ilyen megfoghatatlan, bátran ajánlanám bárkinek. A képi világa szemet gyönyörködtető (főleg a rét nyerte el a tetszésemet), a számomra leszűrt üzenet, miszerint mi magunk okozzuk a világ végét és ez ellen lehet tenni, ugyancsak jó pont. A film végére megtudhatunk kicsit többet Frank gyerekkoráról és Athena kapcsolatáról, ami kissé megnyugtatja háborgó lelkünket.

Összességében én jobb történetre számítottam és lehet, hogy 21 éves fejjel már kevésbé lehet élvezni az ehhez hasonló filmeket, de 10 évvel ezelőtt még tátott szájjal bámultam volna. Számos jó jelenet miatt meg lehet nézni, de sokra ne számítson a néző, akkor talán jobb lesz az élmény.

 

Imdb értékelés: 6,5   Saját értékelés: 5,7 

komment
Címkék: sci-fi Disney

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr418027596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo