VisszaNéző

5 csavaros film, melyekben egy gyerek sem látja a halottakat

2016. szeptember 18. 13:03 - Lulc

Kár lenne tagadni, hogy mindannyian szeretjük mikor egy film képes félrevezetni, átverni vagy adott esetben olyannyira megdöbbenteni egy jól megírt csavarral, hogy az alkotás után percekig csak meredten bámulunk magunk elé. Könnyen belátható, hogy többek között a csavarjai miatt olyan népszerűek a Christopher Nolan filmek is, gondoljunk csak akár a Mementóra, a Tökéletes trükk-re, az Eredetre vagy az Interstellar-ra. plot_twists.jpg

Ha szóba kerül ez a műfaj (már ha lehet külön műfajba sorolni a „csavaros” filmeket) először a Hatodik érzék, a Közönséges bűnözők, a Psycho, a Harcosok klubja, a Viharsziget, a Majmok bolygója, a Játsz/ma valamint a fent említett Nolan filmek jutnak eszünkbe (vagy szerencsétlenebb esetben A 23-as szám, A falu vagy a Jelek).

Mi igyekeztünk 5 további, egy kicsit kevésbé ismert alkotással bővíteni ezt az amúgy is kiváló filmekből álló listát.

 Abre los ojos (Nyisd ki a szemed-Alejandro Amenábar-1997)

abre.jpg

„Bebörtönzött férfi meséli el különös történetét egy pszichiáternek. Arcát maszk takarja. César a neve, egykor gazdag örökséghez jutott árva fiú. Nagy nőcsábász hírében állt, gátlástalanul költötte pénzét. Partijain a város arany ifjai és barátnőik mutatkoztak szívesen. Legjobb barátja egyszer elvitte legújabb barátnőjét, akibe César rögtön beleszeretett. Azon az éjszakán viszonzásra is talált. César féltékeny barátnője őrjöngve ment érte hajnalban. Autójával öngyilkosságot követett el, César azonban túlélte a balesetet. Iszonyú módon eltorzult arcát ezután csak egy maszk takarhatta el. Utolsó szerelme egy napon jó hírrel érkezik: forradalmi sebészi technika segítségével visszanyerhetné arcát. A férfi sejti, hogy újjászületik. De nem tudja, hogy egy rémálomban.”

 Sleuth (Mesterdetektív-Kenneth Branagh-2007)

file_36686_0_sleuthpostertease.jpg

A színpadi műből adaptált filmben Andrew Wyke egy hetvenes éveiben járó sikeres és befutott krimi-író. Egy napon vendég érkezik hozzá: Milo Tindle a fiatal, munkanélküli színész. Andrew betessékeli Milo-t megkapó vidéki kúriájába, itallal kínálja, és nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem, hogy anyagi helyzetét ne fitogtassa a férfi előtt. Majd Milo rátér a lényegre, amiért valójában jött. Arra kéri az idős írót, hogy egyezzen bele a feleségével, Maggie-vel való válásába, s ha nem így tesz, magyarázza meg, miért! Ekkor tudatosul a tény: Milo elcsábította Andrew feleségét. Az író azonban jó előre kitervelt mindent. Nem válaszol azonnal a színész kérésére, sőt, inkább egy veszélyes és intrikus játékra csábítja őt. 

Identity (Azonosság-James Mangold-2003)

maxresdefault.jpg

„Tíz titokzatos idegent kényszerít egy elhagyatott motelbe az ítéletidő. A balesetet okozó Ed Rhodes a veszélyes fegyencet szállító rendőrtiszt, a gyönyörű Paris, egy rejtőzködő szerelmespár, a megsérült család, és a szálló állítólagos tulajdonosa hamar rádöbbennek, hogy egy sorozatgyilkos célpontjaivá váltak. Ahhoz, hogy túléljék az éjszakát, rá kell találniuk a titokra, ami összeköti őket.”

Triangle (Háromszög-Christopher Smith-2009)

triangle.jpg

„Jess a barátai hajókirándulásra indul, azonban nem is sejti, hogy a felhőtlen utazás hamar véget ér, és nemsokára elképzelhetetlen borzalmakat kell túlélnie a tengeren. Mert amikor viharba keverednek nincs más lehetőségük, minthogy felszálljanak egy közelben álló óceánjáró hajóra, melyről Jessnek meggyőződése, hogy már járt rajta. A rejtélyes hajó látszólag teljesen elhagyatott, a fedélzeten lévő órák mind megálltak. De hamar rá kell jönniük, hogy nincsenek egyedül, és valaki vagy valami egyesével vadássza le őket.”

 

The Machinist (A gépész-Brad Anderson-2004)

12947_12.jpg

Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevienél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Összeesküvés áldozata lett vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?”

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr6011708535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo