VisszaNéző

5 ok, amiért az Ananász Expressz a legkúlabb füves film

2016. augusztus 04. 13:07 - HubaTheRunner

saul.jpg

Egy valamire való önjelölt filmbuzi filmkritikus túl szofisztikáltnak tartja magát ahhoz, hogy hollywoodi vígjátékokat nézzen, mondván az a filmkészítés legmélyebb és legprimitívebb bugyra, ahova még James Cameron se búvárkodna le. Így voltam ezzel én is, amíg hosszú unszolás után megnéztem az Ananász Expresszt. És imádtam! Seth Rogen az a "csak vígjáték szerepeim vannak és ez így is marad" színész és rendező, akire nem mélyet sóhajtva azt mondjuk, hogy hát igen, jól belefásult ebbe a szerepbe, mert ő tényleg egy vicces füves arc, akinek iszonyat jó humorérzéke van és imádja ezt a közeget. Adjuk meg tehát a felszállási engedélyt és nézzük, miért ez a legjobb füves film!!!4...20...

Egy villámgyors áttekintés: az Ananász Expressz 2008-ban lett minden második füves poén, vagy utalás alapműve. David Gordon Green (höhö) rendezte, Rogen és Judd Apatow írták a filmet. Dale Denton (Rogen) egy bírósági beidézéseket kézbesítő futár, aki szabadidejében uzsonnászacsi számra szívja a füvet és gimis barátnőjével lóg. Egyik este, miközben egy beidézést akarna kézbesíteni, a helyszínen szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, amit egy Ted nevű bűnöző és egy rendőrnő követ el. Dale bepánikol, eldobja jointját és lelép a helyszínről. Átszáguld dealeréhez, Saul Silverhez (Franco) és csak ott döbben rá, hogy a szuper ritka ananász expressz nevű fű, amit szívott, Tedtől származik és csak ő és Saul szívják azt, így könnyen a nyomukra bukkanhatnak, hogy elvarrják a szálakat a gyilkosság körül. Innen a film átalakul egy akció-vígjátékká, amin sírva nevet az ember.

 

1) Saul Silver

A szíve mélyén mindenki egy olyan haverra vágyik, akivel lóghat délutánonként, mint Saul. Ő az a csávó akivel minden elborult agymenésedet kibeszélheted, aki elfogad olyannak, amilyen vagy, akivel szívesen fetrengesz egész nap a kanapén, miközben cicás youtube videókat néztek, aki meghív egy sörre, vagy fagyira, anélkül hogy kérnéd és végül, de nem utolsó sorban mindig van nála fű. Saul és Dale kapcsolata akkor kezd szorosabbá válni egy sima dealer-vásárló kapcsolatnál, amikor együtt kerülnek egy maffia hálózat célpontjává. Saul a film során általában csak hátráltatja a menekülésüket a totálisan értelmetlen terveivel, ami nem csoda, ha valaki konstans be van tépve. Mégis ez a haszontalan, életképtelen srác nevettet meg minket a legtöbbször a hatalmas mértékű naivitásával és hülyeségével.

 

2) Bromance

Második pontunk részben összefügg az elsővel, ugyanis ez Dale és Saul barátsága. Mindketten úgy tengetik füstös hétköznapjaikat, hogy az egyiknek a barátnője, míg a másiknak az öregek otthonában hesszelő nagyija a legjobb barátja. A film elején még úgy tűnik, hogy a szerelmi szál majd Dale és gimis barinője körül fog forogni, de ahogy mélyebbre kerülünk a sztoriban úgy lesz egyre világosabb, hogy itt két stoner lélek fonódik egyre szorosabbra. Persze semmi buzulás, buzulás az nuku. Egyszerűen rájönnek, hogy a marihuána iránt érzett rajongásukon kívül más közös is van bennük. A legkedvesebb jelenetem a kocsis kempingezésük, valamint a séta vissza a városba, miközben hernyókat tépetnek be, meg nyusziugrálnak a réten.

 

3) Összefüggéstelen párbeszédek

Valószínűleg, ha az eseményeket semmilyen szinten nem előremozdító párbeszédeket kivennénk a szövegkönyvből, akkor a karakterek körülbelül minden 5 percben szólalnának csak meg. És ez baj? Dehogy! Épp ez teszi iszonyat viccessé és abszurddá az összes jelenetet. Mégis mit várunk emberektől, akik 0-24-ben be vannak tépve?! Egyik percben még eutanáziáról beszélnek, utána már vicces szájtokról a neten, aztán meg macskák szülinapjáról meg haltacoról. Az egész annyira random, hogy nem is kell azon parázni, hogy az ember nem érti, mert nincs mit érteni.

 

4) Crossjoint

Nekünk sajnos be kell érnünk a hagyományossal, de az unokáink már ezt fogják szívni. A 21. század hanem a legnagyobb innovációja a crossjoint, ami megháromszorozza a betépés hatását. És ezt ennek a filmnek köszönhetjük. Hihetetlen. Ebben a pontban egyébként a marihuána szerepéről a filmen lesz szó. Más "stoner" jelzővel illetett filmnél a marihuána csak mint kiegészítő van jelen. Ilyen például a Nagy Lebowski, ahol Dude egyfolytában füvezik, de a történet szempontjából lényegtelen, ez csupán az ő hippie énjének egy kifejezése. Az Ananász expressz viszont konkrétan csak a marihuánáról és a betépésről szól. Stoner arcok menekülnek drogbárók elől, miközben arról beszélnek, hogy füvezni a világ legkirályabb dolga és bárcsak egész nap csak ezt csinálhatnák, de végül levonják a konklúziót, hogy tulajdonképpen egész nap csak ezt csinálják. Zseniális ördögi kör. Egyébként Dale víziója szerint a marihuánát hamarosan úgyis legalizálják, mivel mindenki ezt szívja évezredek óta. Azok számára, akik szerették a technika órákat itt egy videó:

 


5) Akciójelenetek

Már csak a film végi akciójelenet is legalább 20 perces, mindenki lő mindenkire, nincs szépítve a dolog, a hús szakad, lyukad, robban. A legepicebb mind közül azonban az autós üldözés, amikor is Saul elköt egy rendőrautót, amiben Dale ül a hátsó ülésen, miután letartóztatták, majd a korrupt rendőrnő üldözőbe veszi őket. Saul menekülési tervei itt se jönnek be, viszont jó nézni a szerencsétlenkedését.


Értékelés: 10-ből 8,5 füves visszanézné.


Ajánlom annak, aki:

 

  • szereti Seth Rogent
  • egy laza chillelős filmre vágyik
  • mindene a nagyija
  • jó a kézügyessége
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr248944400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo