VisszaNéző

Pizsamás kísértetek (It Follows ajánló)

2016. augusztus 09. 14:47 - HubaTheRunner

it-follows-end.gif

Az It Follows-t tucatnyi best of 2015-ös listán láttam már, azonban csak most vettem rá magam a megnézésére. Alapjáraton nem vagyok egy nagy horrorkedvelő, nem szégyenlem bevallani, hogy az ijesztgetős filmeket gyakran a párnám mögé bújva reszketem végig. Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, egy minden 5. másodpercben valamit az arcomba hajigálós jumpscare-dömpingre számítottam. Szerencsére kellemeset csalódtam, nézzük is vissza!

Történetünk kezdetén egy amerikai tinilány, Jay, hétköznapjaiba csöppenünk, aki éppen egy újonnan megismert sráccal randizgat. Egy mozizás alkalmával a fiú nagyon zavartan viselkedik, a "melyik ember lennél a teremből?" játékuk során rámutat egy sárga ruhás nőre, akit Jay nem lát sehol a teremben. Sietve lelépnek, majd egy kocsis szex után Hugh kloroformal elkábítja Jay-t és kikötözi egy székbe egy elhagyatott parkolóházban. Értetlenül állunk a helyzet előtt, pedig minden olyan szépen alakult kettejük között. Hugh, akiről később kiderül, hogy Jeff, gyorsan vázolja a helyzetet kedvesének. A játékszabályok roppant egyszerűek: Jay megkapta Hugh-tól az átkot, vagy mit. Ez egyfajta szexuális úton terjedő nyavalya, ha megkapod, akkor folyamatosan egy embernek álcázott démon, legalábbis valamilyen pokolfajzat követ sétálgatva mindenhova. Ha utolér, halott vagy. Ha továbbadod biztonságban vagy mindaddig, míg az általad megfertőzött életben van. Jay-nek innentől kezdve fel van adva a lecke, hogy valahogy kicselezze az elkerülhetetlent. 

it_follows_car.png

A film nézése közben a haldoklás fázisait véltem fölfedezni Jay tortúrájában, habár nem olyan élesen elkülönülve. Az elején még kétségbeesetten tagad, dühöng, hogy miért pont vele kellett ennek megtörténnie. Barátai folyamatosan támogatják, az elején még kételkednek a sétáló szellemben, de később már belátják, ez nem csak hallucináció, vagy valamilyen agyszülemény. Mindent megpróbálnak bevetni, hogy lekoptassák végre a kitartóan nordicwalking-oló démont, elkötik szüleik kocsiját, hosszú napokat utaznak,hogy időt nyerjenek, de hiába. Jay több alkalommal is átadja az átkot másoknak, többek között egyik barátjának, de mivel nem ad hozzá részletes "Mi lesz most?" tájékoztató brossúrát, így az átok hamar visszaszáll rá. Kétségbeesett próbálkozás követ kétségbeesett próbálkozást, Jay közben kezd magába fordulni, lassan elhagyja lelki ereje a menekülésben és beköszönt a depresszió fázisa. Itt a remény már végleg kezd elillanni. Paul (Jay egyik barátja) később feláldozza magát és átveszi az átkot crush-ától, de nyilván ez se nyújt teljes megoldást. Lássuk be ez azért kicsit túl nagy áldozat, azért, hogy meghúzd a csajt, akit már nagyon régóta akarsz... Jay számára beköszönt a teljes belenyugvás, már csak baktat az utcákon, hiszen nincs hova menekülnie.

it-follows-fb-img-1.jpg

Azért voltam mondhatni eldőlve a filmtől, mert volt (habár nem túl összetett) mondanivalója, ami nem a horrorok legfőbb jellemzője. Az üzenet legfelsőbb szintje egyértelműen a halál elkerülhetetlensége. Egy olyan életszakaszba kaphattunk bepillantást, amikor az ember talál először gondol bele, hogy az életnek nevezett dolgot bizony nem lehet túlélni. Szép lassan követ minket, akármerre megyünk, akármit csinálunk, akárhogy próbáljuk késleltetni, hogy végül megfogja a vállunkat. A film közben konkrétan követve éreztem magam, nagyon jól adagolták a nyomasztó, szép lassan rád ülepedő feszkót. Valószínűleg a legjobb lifehack erre a problémára, ha szépen leszarjuk, hogy egyszer meghalunk és élvezzük a jelenünket.

Az üzenet második szintjében én valami "szexelj okosan" tanulságot véltem belelátni, ami azért lássuk be egy dugással terjedő átok kapcsán elég kézenfekvő. Hugh/Jeff gyakorlatilag egy röpke kocsis hancúrral pokollá tette egy másik ember életét. Itt ez nyilván szándékos volt tőle, de a való életben is súlyos következményei lehetnek egy felelőtlenül meghozott döntésnek. Itt most nem feltétlenül az AIDS- re kell gondolni, lexikonnyi a lista, amit egy felelőtlen szexuális együttlét során elkaphatunk és később továbbadhatjuk.

Az egyetlen zavaró dolog a CGI volt, amit kifejezetten bénán csináltak meg, néhol annyira, hogy kibillentett a film menetéből.

Lezárásképp tanácsolnám, ha hosszabb ideje ücsörögtök mondjuk egy padon, vagy egy fa alatt, néha érdemes körülnézni, hogy valaki sétál-e meredten felétek fehér hálóingben. Megéri...

Annak ajánlom megnézésre, aki

  • szereti a nyomasztó, feszült hangulatot
  • szeret bújócska-fogócskázni
  • szeret utazni

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr869957186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo