VisszaNéző

Évtizedelő Alkotások 1. rész

2016. október 03. 17:45 - Lulc

Az 50-es évek..

Egy évtized alatt számtalan kiváló film készül, legyen az a ’40-es évek, mikor először láthatták a szerencsések a Diktátort, a Casablancát, az Aranypolgárt vagy a 2000-es évek a Nem vénnek való vidékkel, a Vérző olajjal vagy az Amélievel. Egy dolog biztosan elmondható! 60 év különbségével is, de  ugyanannyira szeretjük ezeket a filmeket, függetlenül attól, hogy az egyikben egy bohókás bajszos fazon megebédeli a cipőjét a másikban meg egy maszkos igazságosztó menti meg a városát egy bohóctól.
004-the-gold-rush-theredlist.jpg

Ebben a visszatérő rovatunkban végigmegyünk a legjobb, a legfontosabb vagy az általunk leginkább favorizált alkotásokon az 1950-es évektől kezdődően, hogy meghozzuk a kedvet néhány régebbi gyöngyszem megnézésére (vagy jobb esetben újranézésére). 

Az első állomásunk az ’50-es évek. Rengeteg kivételes filmet datálunk erre az időintervallumra. Még ha a hidegháború elmélyülése végett egy sötétebb időszakról van szó, a filmkészítés terén ez egy kivételesen gazdag időszak volt. Minden második évre jutott egy párját ritkító film. Csak pár a sok közül, a teljesség hiánya nélkül:(Mondanunk sem kell, hogy az alábbiakat is meleg szívvel ajánljuk.)

  • Van, aki forrón szereti (1959)
  • Híd a Kwai folyón (1957)
  • Szédülés (1958)
  • Tizenkét dühös ember (1957)
  • Ben Hur (1959)
  • A hét szamuráj (1954)
  • Ének az esőben (1952)
  • Észak-északnyugat (1959)
  • A hetedik pecsét (1957)

Lehetne még folytatni a sort, de a számunkra leginkább ’50-es évekbeli film az a Cornell Woolrich novellája alapján készült, 1954-ben bemutatott Alfred Hitchcock mestermű, a Hátsó ablak (Rear Window).

rear-window-rear-window-10236205-1600-1271.jpg

Nothing has caused the human race so much trouble as intelligence.

A történet szerint L. B. Jefferies, egy sikeres fényképész, aki egy szerencsétlen baleset miatt, törött lábbal tengeti az unalmas mindennapjait a 4 fal közé zárva, türelmetlenül várva felépülését. A férfi jobb híján avval múlatja az idejét, hogy New York-i bérházának ablakából a szomszédai mindennapi életének mozzanatait követi figyelemmel. A házak ablakaiból egy-egy rövid történetet ismerhetünk meg a nyüzsgő szomszédság életéből. Az egyik ablakban láthatjuk, ahogy egy fiatal táncosnő gyakorol, a másikban egy zongorista írja következő művét, a harmadikban egy hajadon nő tengeti magányos mindennapjait, a negyedikben egy ifjú pár turbékol, az ötödikben pedig egy gyilkosság történik. A férfinek ugyan nincs semmi bizonyítéka, hogy a házaló ügynök szomszédja végzett volna a beteg feleségével, de Jefferiesnek egy idő után gyanús lesz a szomszédja viselkedése és annak feleségének eltűnésének körülménye. Néhány álmatlan éjszaka után barátnőjével, ápolójával és detektív barátjával próbálják felgöngyölíteni ezt a különös ügyet.
892_2048x1152.jpgHitchcock mestere a feszültségkeltésnek, ez ebben a filmben sincs másképp. Még úgy sem, hogy A Kötél című filmjéhez hasonlóan, itt is csak egy helyszínről szemléljük az eseményeket, még ha itt a szomszédba is átlátunk. A mester legkiválóbb filmje, mely a Legjobb rendezőnek, Legjobb operatőrnek és a Legjobb forgatókönyvnek járó jelölést is megkapta.ah-boss.jpg Ez a James Stewart és Grace Kelly igéző játékával fűszerezett bűnügyi thriller a mai napig egy kiváló kikapcsolódást nyújtó többször nézős film.  A felépített New York-i bérház az udvarral páratlan hangulatú és nem utolsó sorban tökéletes képet ad az 50-es évek Nagy almájáról. Ha valaki érdeklődik a régebbi filmek iránt, akkor az időutazást evvel a filmmel kezdje. Ajánljuk Visszanézésre azoknak, akik nem bírják ki egy sötét utcán sétálva, hogy ne nézzenek be egy redőnytelen, kivilágított ablakokon.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviezz.blog.hu/api/trackback/id/tr10011760791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
visszanezo